2021 Lesehof Stagård Urban GV.

I Österrikiska Kremstal och Wachau har Lesehof odlat vin ända sedan 1424. 1981 gifte sig den svenska familjen Stagård in i verksamheten och idag finns Lesehof Stagård. Den 15 hektar stora vingården är ekologisk och arbetar i samklang med naturen så långt som möjligt. De fokuserar på riesling och grüner veltliner och skapar uttrycksfulla, mineraldrivna, livliga och vibrerande viner med delikat frukt. Handskörd gäller nästan genomgående och i synnerhet på de branta vingårdslägena runt deras 1000 år gamla hus.
2021 Urban GV består av 100% Grüner Veltliner som odlats i terrasserade vingårdar. Jordmånen består av grusig lera och odlingen är ekologisk. Vinet jäser i rostfria ståltankar och minimalt med sulfit är tillsatt. Ett torrt vin med krispig syra, tropisk frukt och druvtypisk pepprighet.

 

 

2018 Somm in the Must Sämling 88

Somm in the Must grundades av Nicolas och Pierrick 2016, båda är sommelierer med bakgrund från Londons topprestauranger. Deras mål är att tillsammans med vinmakare, främst från Österrike, skapa viner med distinkta uttryck och lyfta mindre kända druvsorter. Varje vin är en unik tolkning av en specifik druva, dess ursprung och vingården.

Sämling 88, eller Scheurebe som den också kallas, är en ovanlig druva känd för sin grapefruktsliknande syrlighet. Dessa druvor växte i utkanten av en Grüner Veltliner-vingård hos Mathias Schödls vingård i Loidesthal när de köptes av Somm. Druvorna är ekologiskt odlade och skördade för hand. Skalmacerering sker i 6 timmar för extra struktur, vinet spontanjäser i rostfri ståltank och franska gamla ekfat.
Detta vin är helt torrt vilket är mycket ovanligt för Sämling 88. Här finns också ett mer nyanserat djup tack vare en längre tid på flaska. Endast 1050 flaskor producerades.

 

2020 Weingut Daniel Jaunegg Sauvignon Blanc ”Sand & Schotter”

Daniel Jaunegg tog över föräldrarnas vingård 2003, efter att de grundat och byggt den sen 1975. Daniel är ung och ambitiös, och hans prägel på vinerna som nu produceras är här omisskännlig. Vinmakningen är fridfull, puristisk, och fokuserad på det väsentliga.
De 8 hektaren sträcker sig över österrikiska Knily och Schlossberg och vinerna produceras i linjerna ”Klassik” (styrisk stil – frisk, fruktig, torr), och ”Lagen” (viner med betoning på terroir). Endast de bästa årgångarna finns viner med beteckningen ”Muri”.
’Sand & Schotter’ är en spontanjäst Sauvignon Blanc som legat i 15 månader på jästfällningen för att sedan buteljeras ofiltrerad. Resultatet är en lite mer komplex Sauvignon Blanc som återspeglar sitt svala ursprung. Här finns elegant, syrlig gul frukt, örtighet och mineral.

 

2020 Kühling-Gillot Qvinterra

Kühling-Gillot kom till genom äktenskap 1970 när två av Rheinhessens äldsta och mest etablerade vingårdar Kühling och Gillot gick samman. Carolin Spanier-Gillot som har varit ansvarig för vinframställning sedan 2002 anses både hemma och internationellt som en av Tysklands mest begåvade vinmakare och vinodlare. 2014 tog hon ut Tysklands årets vinmakare och blev den första kvinnan att ta ut detta prestigefyllda pris.
Qvinterra är verkligen en ursprungstypisk Riesling som görs på druvor från fem olika delkommuner, därav namnet Qvinterra som ungefär betyder fem jordar. Jorden är här lerig och sandig, och druvorna plockas från de yngsta rankorna. Detta ger ett ungdomligt, aromatiskt och fruktigt vin där små bubblor från jäsningen fortfarande kan kännas initialt, vilket bidrar ännu mer till fräschören.
Kühling-Gillot arbetar biodynamiskt och med respekt för naturen.

 

 

Torrt & Krispigt #2 innehåller 4 flaskor.
Artikelnummer 57369-09
Pris 848:-

Beställ här!