2019 Tentenublo Custero

32-åriga Roberto Oliván är ett av de mest spännande namnen bland den nya generationen vinmakare i Rioja. Han har knappt 10 hektars vinodling i Lanciego som är ett område på 620 meter höjd över havet. Utöver den höga höjden är området känt för den kalkrika sandstensjorden som ger vinerna hög mineralitet och struktur.

Custero görs på en klassisk Riojablend av åtta olika druvsorter som kommer från vinstockar planterade på plana områden på toppen av berget. Dessa vinstockar är mellan 4 och 7 år gamla och planterade i kalkstensjord och röda sandstensjordar. Med sina extrema väderförhållanden är avkastningen låg men extremt koncentrerad.
Vinet är kryddigt och har en bjussig frukt som balanseras med pigg syra och textur.

 

 

2017 Stolpman Vineyards Grenache

Något som gör Stolpmans vingård unik är jordmånen som består i kalksten. På grund av denna är viner härifrån fräscha och mineraliska men samtidigt djupa och komplexa. Utöver denna jordmån som är nästintill unik i Kalifornien arbetar man här på ett speciellt sätt, där man stressar vinrankan genom att inte bevattna. Detta ger djupa rötter, små och smakrika druvor och en fräsch frukt.

Stolpmans Syrah har blivit hyllad och därför var det naturliga steget att utforska fler ”Rhône-druvor”, här Grenache. Vinet jäser till 60% i hela klasar och lagras på ekfat. Solmogna jordgubbar samsas med torkade tranbär och kryddighet i en årgång som producenten själv benämner som ”den sexigaste årgången sen första buteljeringen 2006”.

 

2020 Bodegas La Senda ”1.9.8.4”

La Sendas grundare och vinmakare Diego Losada står inför många utmaningar där han arbetar i Bierzo. Hans vinstockar är alla minst 50 år, lågavkastande och växer mestadels i branta sluttningar – fattiga på organiskt material men rika på mineraler och svåra att bearbeta. Dessutom arbetar han helt naturligt, La Senda betyder ”vägen” och i Diegos fall syftar det till ett tillvägagångssätt som respekterar naturen.

För 1.9.8.4 tillåts 3 till 4 dagars jäsning av hela druvor i gammal ek, lagras vinet på gamla ekfat i ytterligare 8 månader innan tappning.
Detta är en fräsch och inbjudande Bierzo, med aromer av krossade mörka körsbär, apelsinskal, lavendel, rökelse och järnrik jordighet, balanserat med en ordentlig tanninstruktur.

 

 

2017 Anne Gros & Jean-Paul Tollot Côtes du Brian IGP La 50/50

De två Bourgogneproducenterna tillika äkta makarna Anne Gros och Jean-Paul Tollot startade det här samarbetet i Minervois i mitten av 00-talet. Första årgången var 2008. Finesse och precision är huvudsakliga kännetecknen för parets viner – ord som oftare används för att beskriva Gros Burgundiska Cru-viner snarare än de koncentrerade röda i söder.

50/50 består till största del av Grenache från 25 år gamla vinstockar, resterande består av Syrah och Carignan från 35 år gamla stockar. Druvorna handplockas och vinet jäser på ståltank enligt burgundisk vinmakning.
Resultatet är ett elegant och välbalanserat vin, med kraft och ryggrad från den sydfranska solen.

 

 

Kralligt & Kryddigt #3 innehåller 4 flaskor.
Artikelnummer 54003-09
Pris 900:-

Beställ här!