Orange vin är en nygammal trend som härstammar från området som idag är Georgien. Vinerna är gjorda på gröna druvor, men framställs på ett sätt som är mer förknippat med rödvinstillverkning. Här låter man skalen ligga och macerera med druvjuicen efter druvorna pressats istället för att, som vid vitvinstillverkning, pressa druvorna och omedelbart ta bort skalen. Dessa får ligga med när vinet jäser i allt mellan några timmar och månader.
I skalet sitter såväl färg som tanniner, vilket gör att vinet får en djupare, ofta orange, färg, mer tanninstruktur och bett. Orangea viner är även nästan alltid naturliga.

Vi på Gullberg by Stockwine älskar alla typer av hantverksmässiga viner, och de skalmacererade orangea är inget undantag. Med en smakbild som hamnar någonstans mellan ett vitt och rött vin är det otroligt användbart och passar till det mesta i matväg. Därför har vi satt ihop en låda med några av våra favoriter just nu.

 

2020 FIO JOJO ”Orange Juice”

I superklassiska Mosel i Tyskland trivs Riesling som fisken i vattnet. Här arbetar den unga och innovativa producenten Fio med naturlig och smart vinmakning. Fio grundades från början på en vinprovning i Karibien där den legendariska portugisiska vinmakaren Dirk Niepoort träffade Philipp Kettern. Tillsammans bildade de Fio tillsammans med Dirks son Daniel Niepoort.

Till JoJo används druvor från deras högst belägna vingård, Piesporter Freudenberg, 300 meter över havet. Vinet jäser på såväl stjälkar som skal och här tillsätts varken jäst eller sulfiter. Sedan buteljeras vinet ofiltrerat och resultatet är ett elegant orange vin. Här finns en typisk rieslingfräschör varvat med bitter apelsin och fina tanniner. En lite mer udda tolkning av druvan som kan bli din bästa kompis till både mat och aperitif.

 

2019 Vini Scirto Carricante ”Don Pippinu”

På italienska Etna växer vinrankorna i den svarta vulkaniska jorden, svalkade av medelhavsvindarna.
Sedan 2010 har Giuseppe Scirto och Valeria Franco arbetat med att producera vin här, i vingården som innan tillhörde Giuseppes farfar. Här har de 4 hektar vinrankor och 1 hektar oliver, nötter och citronträd som

växer på 600–1000 meters höjd. Visionen har alltid varit att hedra farfaderns filosofi som innebar minimal intervention och respekt för områdets speciella terroir, som alltid ska vara tydlig i vinerna.

”Don Pippinu” Bianco är döpt efter Giuseppes farfar och vinet består i huvudsak av carricante men även minnella bianca, catarratto och grecanico. Vinrankorna är i genomsnitt 60 år gamla. Druvorna fermeteras av naturlig lokal jäst och vinet skalmacereras i 5 dagar innan det får ligga på rostfria stålfat i 12 månader.
Vinet buteljeras utan filtrering, klarning eller tillsats av sulfiter.

Detta är ett elegant, mineraliskt och tätt vin med fin sälta och toner av bakat plommon och aprikos, citrusskal och fina, eleganta tanniner.

2020 La Senda “In-A-Gadda-Da-Vida”

Diego Losada är född och uppvuxen i Bierzo och vid 16 års ålder bildade han ett heavy metal-band där han kunde uttrycka sin frustration mot samhället och konformiteten. Denna inställning tog han med sig när han 2012 grundade sin egen vinproduktion i det Bierzo han vuxit upp i. Här jobbar han med över 50 år gamla vinrankor som växer i omöjliga backar med tuffa förhållanden. Vinmakningen utgår från dagsformen och både biodynamiska och naturliga tillvägagångssätt används. Låg intervention är den röda tråden.

In-A-Gadda-Da-Vida är Diegos enda ”vita” vin, gjort på Godello Doña Blanca, Palomino och Malvasia som får skalmacerera i hela 110 dagar(!). Efter att ha mognat på franska ekfat i 8 månader buteljeras vinet utan tillsats av sulfiter eller filtrering.
Här finns en skarp syra, stenig mineralitet och toner av mogen kvitten och apelsin.

 

 

 

Skalkontakt #3 innehåller tre flaskor.
Artikelnummer 52630-09
Pris 849:-

Beställ Skalkontakt #2 här!