Orange vin är en nygammal trend som härstammar från området som idag är Georgien. Vinerna är gjorda på gröna druvor, men framställs på ett sätt som är mer förknippat med rödvinstillverkning. Här låter man skalen ligga och macerera med druvjuicen efter druvorna pressats istället för att, som vid vitvinstillverkning, pressa druvorna och omedelbart ta bort skalen. Dessa får ligga med när vinet jäser i allt mellan några timmar och månader.
I skalet sitter såväl färg som tanniner, vilket gör att vinet får en djupare, ofta orange, färg, mer tanninstruktur och bett. Orangea viner är även nästan alltid naturliga.

Vi på Gullberg by Stockwine älskar alla typer av hantverksmässiga viner, och de skalmacererade orangea är inget undantag. Med en smakbild som hamnar någonstans mellan ett vitt och rött vin är det otroligt användbart och passar till det mesta i matväg. Därför har vi satt ihop en låda med några av våra favoriter just nu.

 

2018 Bodegas Cueva Orange

I mitten av den lilla byn La Portera, i hjärtat av regionen Utiel-Requena i Spanska Valencia, hittar du Bodegas Cueva, omgiven av hundraåriga vinstockar. Denna traditionella bodega som går tillbaka till 1700-talet använder än idag bara traditionella och hantverksmässiga metoder för vinframställning.

På Cueva råder respekt för miljön och biologisk mångfald. Endast ekologiskt odlade druvor odlas, inga kemikalier tillåts och vinerna görs med minimal intervention. Målet som vinmakaren Mariano Taberner strävat efter under de 20 år han varit ansvarig för vineriet är att framställa en liten produktion av viner med personlighet som representerar området.

Orange består av de inhemska druvsorterna Macabeo och Tardana som är typiska för vinmakning i Valencia. Druvorna jäser 5-6 dagar på skalen innan buteljering, detta är ett fylligt vin med mogen frukt och fina tanniner.

 

 

2019 Az. Agr. Tinessa Ognostro Bianco

Marco Tinessa kommer inte från en familj av vinmakare. Han var en finansnisse som blev förälskad i vin först som en hobby och lärde känna Frank Cornelissen på Etna då han blev den största samlaren av dennes viner i världen. Tillsammans började de producera vin, sedan gjorde Tinessa vin i en källare under en restaurang i Milano. började snabbt besöka ikoniska vinproducenter och få tag på så många flaskor som möjligt till sin egen samling. Idag har han slutat på sitt finansjobb och bor i sin barndoms Taurasi i Kampanien där han arbetar med sina viner på heltid.

Ognostro Bianco görs på den inhemska druvsorten Fiano som efter skörd jäser i 2 dygn på skalen. Endast vildjäst används, ingen filtrering sker och inga sulfiter tillsätts. Ett kraftfullt och komplext, men ändå fräscht och josigt vin att njuta i stora klunkar.

 

 

 

2015 Somm in the Must Unikat Pinot Blanc

Somm in the Must grundades av Nicolas och Pierrick 2016, båda är sommelierer med bakgrund från Londons topprestauranger. Deras mål är att tillsammans med vinmakare, främst från Österrike, skapa viner med distinkta uttryck och lyfta mindre kända druvsorter. Varje vin är en unik tolkning av en specifik druva, dess ursprung och vingården.

Pinot Blanc-druvorna till detta vin kommer från Weingut Prieler i österrikiska Burgenland. Efter att druvorna skördas för hand följer skalmacerering i 14 dagar. Därefter lagras vinet på sin jästfällning i stora ekfat.
Detta är ett vin med ålder och karaktär – nötigt, kraftfullt och lätt oxidativt. Tonerna drar åt sherry eller vin jaune, med en finstämd syra som balanserar upp.

 

 

 

Skalkontakt #2 innehåller tre flaskor.
Artikelnummer 52264-09
Pris 897:-

Beställ Skalkontakt #2 här!