I Österrikiska Kremstal och Wachau har Lesehof odlat vin ända sedan 1424. 1981 gifte sig den svenska familjen Stagård in i verksamheten och idag finns Lesehof Stagård. Den 15 hektar stora vingården är ekologisk och arbetar i samklang med naturen så långt som möjligt. De fokuserar på riesling och grüner veltliner och skapar uttrycksfulla, mineraldrivna, livliga och vibrerande viner med delikat frukt. Handskörd gäller nästan genomgående och i synnerhet på de branta vingårdslägena runt deras 1000 år gamla hus.
Nu släpper vi två Rieslingviner från klassiska vingårdslägen samt en pigg Pet Nat i beställningssortimentet!

 

 

2019 Riesling ”Steiner Hund”

Vingården Steiner Hund består av odlingar i branta, terrasserade sluttningar som vetter mot söder. Vinet jäser spontant och macererar i 36 timmar.

Här finns mineral och rökig sten på näsan och det är saftigt persika, aprikos och apelsinskal i munnen. Den svala, fräscha och steniga munkänslan är typisk för Steiner Hund. En ursprungstypisk och uttrycksfull Riesling med mycket lagringspotential.

SB Artikelnr. 55258-01
329:-
Beställ här!

 

2019 Riesling ”Steiner Gaisberg”

Denna plats består av tolv terrasser omgivna av träd och buskar som fungerar som en ”clos” – en vingård i en vingård. Det är en av de varmaste platserna i Stein och den ligger mycket nära Donau, vilket ger den fulla effekten av flodens solreflektion. Vinet spontanjäser på rostfritt stål efter 48 timmars maceration och lagras därefter i 12 månader på rostfritt stål.

Resultatet är intensivt blommigt med söta, örtiga aromer. Vinet har en fin sälta och en djup, lätt kryddig smak med toner av peppar, lime och citruszing.

SB Artikelnr. 55263-01
329:-
Beställ här!

 

2020 Pet Nat Carousel

Pet Nat står för Pétillant Naturel vilket i sin tur betyder naturligt bubblande eller pärlande. Trots att det blivit väldigt populär på senare tid är det en väldigt gammal metod som togs fram redan på 1500-talet. Här jäser vinet klart på flaskan istället för på fat, och när jästen i vinet äter det naturliga sockret bildas bubblor som inte har någonstans att ta vägen och därför får vi ett mousserande vin. Eftersom vinet inte filtreras eller klaras utan säljs som det blir på flaska kan det ofta vara lite grumligt och ha en del jästtoner.

Carousel är en Pet Nat gjord på solmogen Sauvignon Blanc vilket givit ett lätt och aromatiskt vin med grön äpplighet och pigg syra.

SB Artikelnr. 55339-01
249:-
Beställ här!