2020 Lesehof Stagård Carousel Sauvignon Blanc Pet Nat

I Österrikiska Kremstal och Wachau har Lesehof odlat vin ända sedan 1424. 1981 gifte sig den svenska familjen Stagård in i verksamheten och idag finns Lesehof Stagård. Den 15 hektar stora vingården är ekologisk och arbetar i samklang med naturen så långt som möjligt. De fokuserar på riesling och grüner veltliner och skapar uttrycksfulla, mineraldrivna, livliga och vibrerande viner med delikat frukt. Handskörd gäller nästan genomgående och i synnerhet på de branta vingårdslägena runt deras 1000 år gamla hus.

Carousel är en Pet Nat gjord på solmogen Sauvignon Blanc som jäser utan tillsats av vare sig socker eller sulfiter. Ett lätt och aromatiskt vin med grön äpplighet och pigg syra.

2018 Bodegas Cueva Brutal

I mitten av den lilla byn La Portera, i hjärtat av regionen Utiel-Requena i Spanien, hittar du Bodegas Cueva, omgiven av hundraåriga vinstockar. Denna traditionella bodega som går tillbaka till 1700-talet använder än idag bara traditionella och hantverksmässiga metoder för vinframställning.
På Cueva råder respekt för miljön och biologisk mångfald. Endast ekologiskt odlade druvor odlas, inga kemikalier tillåts och vinerna görs med minimal intervention. Målet som vinmakaren Mariano Taberner strävat efter under de 20 år han varit ansvarig för vineriet är att framställa en liten produktion av viner med personlighet som representerar området.

Till denna Pet Nat får Moscatel och Macabeo skalmacereras i 20 dagar, för att sedan avsluta jäsningen på flaskan. Den lite mer florala druvan Moscatel ger en flörtig och blommig karaktär, medan den relativt långa skalkontakten bidrar med tanniner och matighet. Ett funky men fräscht vin som är kul att dricka.

2020 Paul Prieur Bulles de Pinot

I 11 generationer har familjen Prieur varit vinodlare i byn Verdigny, Sancerre. De nuvarande innehavarna och vinmakarna är Luc Prieur och hans far Didier (som själv tog över efter sin far Paul 1973).  Domänen sträcker sig över tre områden som alla bidrar med viktiga egenskaper – Cailotte för doft, Terre Blanches i Mont Dames för struktur och Silex för mineralitet. Alla rankor skördas för hand och till skillnad från många av producenterna i de centrala vingårdarna i Loire, gör familjen Prieur bara vin från sina egna vingårdar i Sancerre. Detta innebär att produktionen är begränsad och låg.

Bulles de Pinot görs på Pinot Noir från vingårdarna i Sancerre. Druvorna plockas vid full mognad och det ger en djupt röd färg. En härligt josig och fyllig Pet Nat med bäriga toner.

 

Pet Nat-lådan #3 innehåller tre flaskor.
Artikelnummer 52075-09
Pris 750:-

Beställ Pet Nat-lådan #3 här!