2018 Lesehof Stagård ”Riesling Handwerk”

 

I Österrikiska Kremstal har Lesehof odlat vin ända sedan 1424. 1981 gifte sig den svenska familjen Stagård in i verksamheten och idag finns Lesehof Stagård. Den 15 hektar stora vingården är ekologisk och arbetar i samklang med naturen så långt som möjligt.

I producentens instegsvin – Riesling Handwerk – är druvorna jästa i hela klasar och med viss skalkontakt.

Malolaktisk jäsning ger en mer avrundad syra och vinet är lite fylligare med jästiga toner, gul frukt och mineralitet. Vinet är torrt och har en viss sälta, uppvisar skärpa och har en elegant syra väl balanserad med fina tanniner.

 

2019 Paul Prieur Sancerre

I 11 generationer har familjen Prieur varit vinodlare i byn Verdigny, Sancerre. De nuvarande innehavarna och vinmakarna är Luc Prieur och hans far Didier (som själv tog över efter sin far Paul 1973).  Domänen sträcker sig över tre områden som alla bidrar med viktiga egenskaper – Cailotte för doft, Terre Blanches i Mont Dames för struktur och Silex för mineralitet. Alla rankor skördas för hand och till skillnad från många av producenterna i de centrala vingårdarna i Loire, gör familjen Prieur bara vin från sina egna vingårdar i Sancerre. Detta innebär att produktionen är begränsad och låg.

Sancerre Blanc görs uteslutande på Sauvignon Blanc och vinet får ligga i 8 månader på jästfällningen innan buteljering. Här finns en ursprungstypisk mineralitet och en elegant rundör tack vare den längre tiden på jästen.

2019 Gaintza Getariako Txakolina

Gaintza är en familjedriven vinproducent som grundades 1923 av Jose Antonio och ligger i staden Getaria i Baskien i norra Spanien.
Jose Antonio köpte först vingårdar med avsikt att göra viner för att dela med sin familj, men började senare sälja sitt vin till vänner och människor som bodde i de omgivande byarna. Hans barnbarnsbarn, Joseba och Urtzi, som ansvarar för förvaltning respektive vingårdar, är fjärde generationen som producerar txakoli. De har tagit stafettpinnen från sin far Nicolás, och deras mor Mariángeles kan fortfarande ses köra sin skåpbil i området för att leverera vin.

Getariako Txakolina är ett lätt spritsigt, torrt och citrusdrivet vin gjort på inhemska druvan Hondarribi Zuri.

2019 Ebner-Ebenauer Grüner Veltliner

Vinproducentparet Marion och Manfred Ebner-Ebenauer har pressat viner i österrikiska Poysdorf tillsammans sedan 2007. Marion startade sin vinmakningskarriär när hon flyttade hemifrån vid 16 års ålder och arbetade hos olika respekterade vinmakaren Fritz Wieninger medan Manfred kommer från generationer av vinodling. Nästan alla viner kommer från ”Single Vineyards” – vinrankorna, varav några är mycket gamla, har anpassats optimalt till platserna; den traditionella utvecklingen av dessa druvor lyfter fram terroiren.

2019 Grüner Veltliner är producentens enda vin vars druvor plockas från fler än ett vingårdläge. Vinet är gjort för att drickas ungt och med fokus på frukt och elegans. Vinet får ligga 5 timmar på skal och därefter ligga 3 månader på jästfällningen för att sedan vila på rostfri tank innan buteljering.

 

Torrt & Krispigt innehåller 4 flaskor.
Artikelnummer 51545-09
Pris 728:-

Beställ Torrt & Krispigt här!