2017 Pranzegg Campill

Martin Gojer är en ung vinmakare som 2008 tog över släktens vingård och ställde om till biodynamiskt vinmakande. Vingården är enbart 3 hektar stor och ligger i Alto Adige, en region i norra Italiens Sydtyrolen.
Pranzegg arbetar huvudsakligen med lokala druvor och vinodlingarna sköts enligt biodynamiska principer. I vinkällaren sker arbetet med låg intervention med spontanjäsning, lång maceration av de röda vinerna och lagring i stora träfat eller betongfat. Avslutningsvis tillsätts sulfiter i begränsad omfattning och vinet buteljeras utan filtrering.

Campill görs på den inhemska druvsorten Schiava från 50-80 år gamla vinrankor. Druvorna jäser med 30% av stjälkarna kvar och vinet lagras på ovala fat. Resultatet är ett mycket lätt, ljusrött vin med mycket karaktär. Aromatiskt och uttrycksfullt med struktur.

 

 

2018 Presqu’ile Pinot Noir

Presqu’ile är ett familjeägt företag vars mål är att producera eleganta, svalodlade och fräscha viner från Santa Maria Valley i Kalifornien. Vingården ligger bara 25km från stilla havet och drar nytta av de svala vindarna från havet genom att plantera rankorna i terrasser och verkligen arbeta med de olika aspekterna av naturen.
Vinerna görs på druvor dels från den egna vingården på 30 hektar, dels på druvor från utvalda välrenommerade vingårdar i området.

Denna Pinot Noir lagras i 11 månader på neutrala, gamla franska ekfat och 6 månader på rostfritt stål. Detta för att ge komplexitet men behålla elegansen. Resultatet är ett kryddigt och lätt vin med nyanser av röda bär såväl som svartpeppar.

 

 

2019 Marcel Richaud Côtes du Rhône ”Terre d´Aigles”

I södra Rhônedalen sticker Marcel Richaud ut som frontfigur för naturlig vinmakning. Redan vid 19 års ålder tog han över sin fasters vinodlingar och gjorde sig på 90-talet snabbt ett namn på den parisiska naturvinsscenen. Odlingarna är certifierade ekologiska, vinifieringen helt hantverksmässig och traditionell och vinerna kvalar lätt in som naturvin (listade hos ”Vins Naturel”).

 

”Terre d’Aigles” görs på Grenache och Syrah från unga vinrankor och fokus ligger på ren och ung frukt. Vinet har en fin struktur från Syrah men fokus ligger på den lätta Grenache-druvan.

 

 

2018 Tentenublo Rioja

32-åriga Roberto Oliván är ett av de mest spännande namnen bland den nya generationen vinmakare i Rioja. Han har knappt 10 hektars vinodling i Lanciego som är ett område på 620 meter höjd över havet. Utöver den höga höjden är området känt för den kalkrika sandstensjorden som ger vinerna hög mineralitet och struktur.
Tentenublo översätts ”ringande klockor” och är döpt efter traditionen i regionen där man ringer i klockor för att avvärja hagelstormar, då molnen ska skingras (det är ännu inte bekräftat om detta fungerar).

 

Detta instegsvin från Tentenublo är Robertos mest populära vin och det görs på ursprungstypiska druvsorterna Garnacha, Tempranillo och Viura. Vinet görs i största möjliga mån naturligt precis som alla viner från producenten. Ett komplext och samtidigt josigt vin med blommiga toner, färska röda bär och mineralitet.

 

 

Lätt & Josigt #6 innehåller 4 flaskor.
Artikelnummer 51627-09
Pris 940:-

Beställ Lätt & Josigt #6 här!