Orange vin är en nygammal trend som härstammar från området som idag är Georgien. Vinerna är gjorda på gröna druvor, men framställs på ett sätt som är mer förknippat med rödvinstillverkning. Här låter man skalen ligga och macerera med druvjuicen efter druvorna pressats istället för att, som vid vitvinstillverkning, pressa druvorna och omedelbart ta bort skalen. Dessa får ligga med när vinet jäser i allt mellan några timmar och månader.
I skalet sitter såväl färg som tanniner, vilket gör att vinet får en djupare, ofta orange, färg, mer tanninstruktur och bett. Orangea viner är även nästan alltid naturliga.

Vi på Gullberg by Stockwine älskar alla typer av hantverksmässiga viner, och de skalmacererade orangea är inget undantag. Med en smakbild som hamnar någonstans mellan ett vitt och rött vin är det otroligt användbart och passar till det mesta i matväg. Därför har vi satt ihop en låda med några av våra favoriter just nu.

 

 

2018 Vini Scirto ”Don Pippinu” Carricante IGT

På italienska Etna växer vinrankorna i den svarta vulkaniska jorden, svalkade av medelhavsvindarna. Sedan 2010 har Giuseppe Scirto och Valeria Franco arbetat med att producera vin här, i vingården som innan tillhörde Giuseppes farfar. Här har de 4 hektar vinrankor och 1 hektar oliver, nötter och citronträd som växer på 600–1000 meters höjd. Visionen har alltid varit att hedra farfaderns filosofi som innebar minimal intervention och respekt för områdets speciella terroir, som alltid ska vara tydlig i vinerna.

”Don Pippinu” Bianco är döpt efter Giuseppes farfar och vinet består i huvudsak av carricante men även minnella bianca, catarratto och grecanico. Vinrankorna är i genomsnitt 60 år gamla. Druvorna fermeteras av naturlig lokal jäst och vinet skalmacereras i 5 dagar innan det får ligga på rostfria stålfat i 12 månader.
Vinet buteljeras utan filtrering, klarning eller tillsats av sulfiter.

Detta är ett elegant, mineraliskt och tätt vin med fin sälta och toner av bakat plommon och aprikos, citrusskal och fina, eleganta tanniner.

 

 

2018 Hannes Sabathi ”Gelber Muskateller Natural”

Hannes Sabathis passion för viner fulla av karaktär och terroir väcktes av resor i Bourgogne. Enligt husets filosofi bör vinerna återspegla ”en perfekt balans mellan terroir, årgång och druvsort”. Familjegården med trettio hektar vinodlingar ligger i Südsteiermark, Österrike.
År 2005 tog Hannes Sabathi över från sina föräldrar och fick snabbt en banbrytande och ledande roll i Steiermarks vinodlingssamhälle. Från första början har han varit en stor förespråkare för att lyfta fram vinernas ursprung och dess jordmån. Med sin kompromisslösa attityd har han antagit en banbrytande roll som utvecklat hela regionen.

Till detta vin skördas Gelber Muskateller-druvorna uteslutande från den bästa vingårdssidan Kranachberg. Vinet skalmacereras i hela 4 veckor innan det får mogna i 6 månader på gamla ekfat. Det är ofiltrerat och under tappningen tillsattes endast minimala mängder svavel för att stabilisera det.

Aromerna sträcker sig från vit aprikos och mirabellplommon till lindblommor, lavender och honung. Smaken är mycket torr med en behaglig syra och elegant tanninstruktur med fyllig kropp.

 

 

 

2017 Terroir Sense Fronteres ”Brisat”

Terroir Sense Fronteres grundades 2016, då Dominik Huber, grundare av Terroir al Limit, förvärvade en tomt på fyra hektar som en del av ett annat förvärv. Detta område ligger i Montsant DO, trots att det bara är några hundra meter från hans vingård i Priorat DO. Vid sitt första besök var Dominik glad över att upptäcka 75-åriga Grenache-vinstockar växande i en jordmån av röd lera och sand. Fri från de strikta reglerna i Priorat satte han igång med att producera moderna, eteriska viner med anmärkningsvärd precision och renhet.

Brisat är en blandning av 75% Grenache Blanc och 25% Macabeo. De handplockade druvorna jäser i hela kluster, och det används uteslutande inhemsk, naturlig jäst. De lämnas sedan att macera på skalen i två veckor, vilket resulterar i ett orange vin med mycket färg, tannin och karaktär.

Här finns massvis av nötter och torkade örter, men också lite torkad aprikos på näsan. Det är ett vin som visar upp Spaniens nya, smarta stil – serverar du denna till en tallrik Jamón Ibérico är din dag gjord.

 

 

 

Skalkontakt #1 innehåller en av varje flaska, dvs 3 flaskor totalt.
Artikelnummer 74114
Pris 849:-

Beställ Skalkontakt #1 här!