Druvan Riesling har gjort en riktig resa i Sverige, från att ha haft rykte om sig att alltid vara sliskigt sött till att idag ses som en av de druvor som producerar allra bäst viner. Dessa viner kan vara allt ifrån knastertorra till söta som nektar, lätta och krispiga till oljiga och fylliga. Gemensamt hos alla rieslingviner är en hög syra i ryggraden som gör att den allra bäst odlas i svalare klimat.

I Rieslinglådan får du prova 4 olika varianter, samtliga torra men tolkade på olika vis. Perfekt att möta våren med!

 

2018 Weingut Emmerich Knoll ”Riesling Loibner Federspiel”

Från Wachau i Österrike kommer några av världens bästa vita viner på terrasser som störtar ner i floden Donau. Här har Weingut Emmerich Knoll odlat vin på 15 hektar i 3 generationer.
Riesling Loibner Federspiel är ett vin av den näst högsta klassificeringen i Österrike och det här är verkligen ett rent uttryck av druvsorten. Den steniga och mineraliska jordmånen i kombination med det svala klimatet ger en torr, frisk och elegant finish.

2019 Kühling-Gillot Qvinterra Riesling Trocken

Många tänker nog Tyskland när det talas om Riesling och här kan du prova en ursprungstypisk från Rheinhessen som är ett av de största områdena i landet.

Druvorna till det här vinet kommer från fem olika delkommuner, därav namnet Qvinterra. Jorden är här lerig och sandig, och druvorna plockas från de yngsta rankorna. Detta ger ett ungdomligt, aromatiskt och fruktigt vin där små bubblor från jäsningen fortfarande kan kännas initialt, vilket bidrar ännu mer till fräschören.

Kühling-Gillot arbetar biodynamiskt och med respekt för naturen.

2018 Weingut Fred Loimer ”Riesling Kamptal DAC”

Fred Loimer är en producent från Kamptal i Österrike som blivit mångfaldigt prisad för sina moderna och eleganta viner. Han arbetar biodynamiskt och är en av grundarna utav det framstående biodynamiska samfundet Respekt i Österrike.

Med denna Riesling vill han visa vad druvan och området faktiskt står för – här odlas den på hög höjd i stenig mark, med kalla vindar som sveper över odlingen. Det är ett krispigt torrt vin med hög syra vilket balanseras upp av de ordentligt mogna druvorna som ger en härlig frukt.

2018 Fio ”JoJo”

I superklassiska Mosel i Tyskland trivs Riesling som fisken i vattnet. Här arbetar den unga och innovativa producenten Fio med naturlig och smart vinmakning.

Till JoJo används druvor från deras högst belägna vingård, Piesporter Freudenberg, 300 meter över havet. Vinet jäser på såväl stjälkar som skal och här tillsätts varken jäst eller sulfiter. Sedan buteljeras vinet ofiltrerat och resultatet är ett elegant orange vin. Här finns en typisk rieslingfräschör varvat med bitter apelsin och fina tanniner.

En lite mer udda tolkning av druvan som kan bli din bästa kompis till både mat och aperitif.

 

Rieslinglådan kan du köpa här!

Artikelnummer 73616.