Äntligen släpper vi en ny utgåva av en av våra mest populära lådor – Naturvinslådan.
Passa på att klicka hem denna om du är intresserad av viner tillverkade med få tillsatser och låg intervention.

2017 Heinrich Welschriesling Freyheit

Österrikiska Weingut Heinrich har sedan 2006 konverterat all produktion till biodynamisk produktion, och producenten jobbar mestadels naturligt och med låg intervention. Utöver detta lyfts även inhemska, lite mer obskyra druvsorter fram.

Welschriesling Freyheit är ett prima exempel på producentens filosofi. Druvan är ej att förväxla med Riesling – Welschriesling är en gammal österrikisk druva som här får skina. Vinet är spontanjäst och lagrat i tio månader på gamla ekfat på sin egen jäst, ofiltrerat och utan tillsatta sulfiter. Detta är ett molnigt vin som gärna får skakas lätt innan servering. Citrusaromer samsas med aromatisk örtighet och tyngd från jästen med en lätt salt eftersmak.

 

 

2015 Clos de l’Elu l’Aiglerie

2008 tog makarna Thomas och Charlotte över 25 hektar vingård i franska Loiredalen, närmare bestämt i Anjou Noir. Här ger den skifferrika svarta jordmånen en stenig och mineralisk fräschör.  Visionen på egendomen att göra rena, ärliga och josiga viner utan kemikalier och tillsatser.

L’Aiglerie görs på Cabernet Franc som behandlats med den respekt druvan förtjänar. Hela egendomen är ekologisk och man manipulerar inte det naturen ger. Druvorna plockas för hand, jäses med naturlig jäst, lagras på gamla ekfat och är ofiltrerat med endast en liten mängd tillsatta sulfiter. Ett elegant och ärligt vin med lena tanniner, mörka bär och lång eftersmak.

 

 

 

 

2011 Vini Scirto Etna Rosso A Culonna

På italienska Etna växer vinrankorna i den svarta vulkaniska jorden, svalkade av medelhavsvindarna.
Sedan 2010 har Giuseppe Scirto och Valeria Franco arbetat med att producera vin här, i vingården som innan tillhörde Giuseppes farfar. Här har de 4 hektar vinrankor och 1 hektar oliver, nötter och citronträd som växer på 600–1000 meters höjd. Visionen har alltid varit att hedra farfaderns filosofi som innebar minimal intervention och respekt för områdets speciella terroir, som alltid ska vara tydlig i vinerna.

Druvor för “A’Culonna” växer i en vingård i Contrada Feudo di Mezzo, där jorden är stenig och rik på pimpsten. Vinrankorna här har också 80 års ålder och odlingen består av cirka 85% nerello mascalese och 15% nerello cappuccio. Som med producentens alla viner är jäsningen spontan, med en förlängd maceration på 3-4 veckor innan en lagring på 18 månader i stora slovenska ekfat. Inget svavel tillsätts vid buteljering och ingen klarning eller filtrering sker.

 

2019 Combe Trosseau

Combe bildades 2010 och är ett samarbete mellan Stolpman Vineyards och Rajat Parr. ”Combe” är franskans ord för en skyddad dal inom vingården och det är i dessa områden i Stolpmans odlingar i Kaliforniska Ballard Canyon som Parr sett möjligheten att odla lite känsligare druvor med hög fräschör. Här ligger fokus på Chenin Blanc och Trosseau, och vinerna produceras naturligt och utan tillsatt sulfit för att låta terroir och druvsort få skina.

I den kalkstensrika jorden trivs Trosseau-druvorna som odlas för att tillverka detta vin. Vinmakningen är försiktig med kontrollerad extraktion för att undvika för klumpiga tanniner och behålla ett livligt, ljust och smakrikt vin. För att behålla renheten i vinet består det endast av ”free-run” – druvorna pressas inte utan får krossas under sin egen vikt.
Produktionen är ytterst liten och totalt planteras 3,5 hektar Trosseau.

 

 

2019 Château de Merande El Sheitan

Den franska alpina regionen Savoie är en något obskyr region då det bergiga området är svårodlat, och det vin som produceras dricks upp av de många turister som besöker området. Får du tag på en flaska har du ett vin av hög kvalitet som uttrycker områdets speciella förutsättningar.
Här ligger Arbin, där bröderna Genoux driver den ekologiskt certifierade biodynamiska vingården Château Mérande.

El Sheitan görs på Gamay som växer i en ler- och kalkrik jordmån, argile. Dessa odlingsförutsättningar bidrar med mer struktur och tannin än vad som vanligtvis kan förväntas av den lätta och flörtiga druvan Gamay.
Minimalt med sulfiter är tillsatta och produktionen är låg, endast 1500 flaskor görs.

 

NV Sans Wine Co. Sauvignon Blanc

Sans Wine co. grundades 2015 i Kalifornien av Jake Stover and Gina Schober. Parets gemensamma fäbless för fräscha, livliga och lättillgängliga viner lade grunden för det moderna vineriet i Napa. Här köper de in druvor från lokala och ekologiska odlare. Dessa druvor vinifieras utan tillsatta sulfiter, filtrering eller tillsats av jäst och vinerna är veganska.
Vinet förpackas i okonventionella returburkar för att ge ett bekvämt alternativ till den tunga glasflaskan. Att det även gynnar miljön går förstås i linje med resten av vinproduktionen.

Den aromatiska druvan Sauvignon Blanc odlas till detta vin i Finley Road Vineyard där druvodlingen omges av päronträd. Druvorna pressas i hela kluster med naturlig jäst. Ingen malolaktisk jäsning och fermentering på ståltank ger ett rent och rättframt vin där tropisk frukt samsas med krispigt grönt äpple.

 

Naturvinslådan #3 innehåller en flaska av vardera vin.
Artikelnummer 50661-09
Pris 1481:-

Beställ Naturvinslådan #3 här!