Naturvin är ett begrepp som under de senaste åren hamnat mer och mer på svenskarnas läppar. Idén är att vinet görs med minimalt ingripande, från det att inga bekämpningsmedel används vi odling av druvorna till att inga konserverande sulfiter tillsätts vid buteljering. Det finns inga regler kring det lite luddiga begreppet utan är en filosofi som ofta tillämpas hos de mindre, mer hantverksmässiga producenterna.

I denna låda får du prova 6 olika varianter som alla kan benämnas som naturviner, och som är mer unika i sin stil än de flesta andra viner. Gemensamt har dom att dom alla är riktigt goda!

2018 Vini Scirto Nerello Mascalese ”Don Pippinu”

På italienska Etna växer vinrankorna i den svarta vulkaniska jorden, svalkade av medelhavsvindarna.
Sedan 2010 har Giuseppe Scirto och Valeria Franco arbetat med att producera vin här, i vingården som innan tillhörde Giuseppes farfar. Här har de 4 hektar vinrankor och 1 hektar oliver, nötter och citronträd som växer på 600–1000 meters höjd. Visionen har alltid varit att hedra farfaderns filosofi som innebar minimal intervention och respekt för områdets speciella terroir, som alltid ska vara tydlig i vinerna.

”Don Pippinu” Rosso är döpt efter Giuseppes farfar, vinet är gjort på Nerello Mascalese och Nerello Cappuccio som plockas från drygt 80 år gamla rankor. Druvorna trampas till fots och vinifiering sker på stålfat. Metoderna är naturliga – inga sulfiter tillsätts, ingen filtrering.

 

 

 

2017 Somm In The Must Neuburger

Somm in the Must grundades av Nicolas och Pierrick 2016, båda är sommelierer med bakgrund från Londons topprestauranger. Deras mål är att tillsammans med vinmakare, främst från Österrike, skapa viner med distinkta uttryck och lyfta mindre kända druvsorter. Varje vin är en unik tolkning av en specifik druva, dess ursprung och vingården.
Druvorna i deras Neuburger 2016 kommer från gamla rankor, mellan 40 och 60 år. Vingården ligger precis norr om Krems i Kremstal och ägs av Rainer och Christina Wess. Rainer grundade vineriet 2003 efter att ha jobbat som huvudvinmakre på Domaine Wachau i flera år.

Neuburger är en korsning mellan Roter Veltliner och Silvaner. Druvorna för detta vin har skördats för hand, skalmacererats i 10 dagar och sedan spontanjästs på en blandning av ståltankar och gamla ekfat. Efter det har en del av vinet genomgått malolaktiskjäsning och sedan har man låtit vinet mogna på sin fällning i två månader. Totalt gjordes 900 flaskor.

 

 

 

2018 LaVinyeta Heusss

DO Emporda ligger i nordöstra hörnet av spanska Katalonien och här ligger La Vinyeta som består av en samling små vingårdar och olivlundar. Detta är ett ungt familjeägt företag som startade för 15 år sedan när Josep Serra köpte två gamla Carignan- och Grenache-vingårdar.

Heusss består av 55% Grenache och 45% Carignan som odlas ekologiskt. Druvorna pressas lätt och skalmacereringen är kort för att behålla fräschör. Detta är ett ärligt och naturligt vin tack vare den låga interventionen – här används endast vildjäst, inga sulfiter tillsätts och vinet är ofiltrerat. Det finns en hög aromatisk intensitet, dominerad av färska bär med subtila kryddiga toner.

 

 

 

2017 Radford Dale The Antidote Gamay Noir

Radford Dale-viner är ”ovanligt naturliga”, som deras chef för vinodling och vinframställning gärna säger. Denna Sydafrikanska producent är stolt över sin vinframställning som sker med minimal intervention, vilket innebär att de gör allt för att se till att vingården är en del av det lokala ekosystemet. De är också mycket försiktiga när de hanterar sina dyrbara druvor. Genom att skörda för hand vid soluppgång, använda minimala sulfiter och hålla skalen intakta under mognad, garanterar Radford Dale viner av högsta kvalitet via naturlig framställning.
The Antidote är gjort av Gamay och namnet har vinet fått då producenten vill revoltera mot de stora, syltiga och bombastiska viner som nästan uteslutande kännetecknar landet. Detta vin är lätt, örtigt och här finns generöst med mogna bär.

 

 

2018 Les Clos Perdus Côtes Catalanes ”L´Annee Blanc”

I södra Frankrike finns många övergivna vingårdar där det växer gamla vinrankor, som avfärdas av större kooperativ då de ligger för avsides, är för svårarbetade med maskin och helt enkelt inte anses lönsamma nog.
Dessa vingårdar riktade vännerna Paul Old och Hugo Stewart sig in på 2003 och bildade Les Clos Perdus – De Förlorade Vingårdarna.
L´Annee Blanc består av 65% Macabeo, 30% Grenache gris och 5% Muscatsom handplockas från 5 olika vingårdar. Vinet jäser i varierande nivåer med skalkontakt och endast naturlig jäst används. Ett citrusstinnt vin med hög fräschör som följs av en lite strävare textur och toner av honung, persika och timjan.

 

 

NV Pranzegg MIAU! Ancestrale

Martin Gojer är en ung vinmakare som 2008 tog över släktens vingård och ställde om till biodynamiskt vinmakande. Vingården är enbart 3 hektar stor och ligger i Alto Adige, en region i norra Italiens Sydtyrolen.
Pranzegg arbetar huvudsakligen med lokala druvor och vinodlingarna sköts enligt biodynamiska principer. I vinkällaren sker arbetet med låg intervention med spontanjäsning, lång maceration av de röda vinerna och lagring i stora träfat eller betongfat. Avslutningsvis tillsätts sulfiter i begränsad omfattning och vinet buteljeras utan filtrering.
MIAU! Är en Pet Nat gjord på 80% Lagrein and 20% Schiava. Druvorna odlas enligt biodynamiska principer i lera och sandjord av vulkaniskt ursprung. Schiava macereras med skalkontakt i 1,5 dagar medan Lagrein pressas i hela druvklasar. MIAU! är josig med beska grapetoner och stenig mineralitet.

 

Naturvinslådan #2 innehåller en flaska av vardera vin.
Artikelnummer 83346-09
Pris 1350:-

Beställ Naturvinslådan #2 här!