2018 Les Vins de La Madone ”Migmatite”

Les Vins de la Madone är en vingård som täcker tio hektar i Champdieu i Loire. Champdieu är en del av AOP Côtes du Forez som är den sydligaste terroiren i Loiredalen. Vingården leds av Gilles Bonnefoy som ägnar sig helt åt ekologiskt jordbruk med biodynamisk inriktning under Demeter-certifiering.
Detta vin har fått sitt namn från jordmånen som kallas Migmatite, en granitrik jordmån som är typisk för området. Skörden sker för hand och vinet jäser delvis i hela klasar under temperaturkontroll för att se så vinet bibehåller fräschör.

 

 

 

2017 Stolpman ”So Hot”

Något som gör Stolpmans vingård unik är jordmånen som består i kalksten. På grund av denna är viner härifrån fräscha och mineraliska men samtidigt djupa och komplexa. Utöver denna jordmån som är nästintill unik i Kalifornien arbetar man här på ett speciellt sätt, där man stressar vinrankan genom att inte bevattna. Detta ger djupa rötter, små och smakrika druvor och en fräsch frukt.
Med Syrah So Hot vill man göra en fräschare och lättare stil av Syrah än i druvans hemregion norra Rhônedalen. Detta uppnås genom att låta druvorna jäsa i hela, okrossade klasar vilket gör så tanninerna och smaken i de tjocka skalen blir mindre påträngande. Fermentering utan syre bidrar med ytterligare fräschör och total avsaknad av sulfiter vid buteljering bibehåller den ungdomliga stilen.

 

 

2017 Paul Prieur ”Sancerre Rouge”

I 11 generationer har familjen Prieur varit vinodlare i byn Verdigny, Sancerre. De nuvarande innehavarna och vinmakarna är Luc Prieur och hans far Didier (som själv tog över efter sin far Paul 1973).  Domänen sträcker sig över tre områden som alla bidrar med viktiga egenskaper – Cailotte för doft, Terre Blanches i Mont Dames för struktur och Silex för mineralitet. Alla rankor skördas för hand och till skillnad från många av producenterna i de centrala vingårdarna i Loire, gör familjen Prieur bara vin från sina egna vingårdar i Sancerre. Detta innebär att produktionen är begränsad och låg.
Pinot Noir-druvorna till detta vin odlas på 4,5 hektar i Mont Dames och jäsning sker på gamla ekfat. Vinet görs enligt en naturlig metod, ingen filtrering sker och bara små mängder sulfiter tillsätts.

 

 

 

2018 Château de Merande – Domaine Genoux ”La Belle Romaine”

Den franska alpina regionen Savoie är en något obskyr region då det bergiga området är svårodlat, och det vin som produceras dricks upp av de många turister som besöker området.
Får du tag på en flaska hittar du ett vin av hög kvalitet som uttrycker områdets speciella förutsättningar.
Här ligger Arbin, där bröderna Genoux driver den ekologiskt certifierade biodynamiska vingården Château Mérande.
La Belle Romaine görs på Mondeuse som är en ursprungstypisk druva. Druvorna plockas för hand och skalmacerationen varar endast i 10 dagar, vilket resulterar i ett lätt vin som uttrycker terroir i första hand. Vinet görs helt utan tillsats av sulfiter.

 

 

 

Lätt & Josigt #4 innehåller en flaska av vardera vin.
Artikelnummer 50035-09
Pris 1100:-

Beställ här!