Vår mest omtyckta låda Lätt & Josigt kommer nu i ny tappning. Vinerna serveras som vanligt allra bäst svalt och passar till det mesta – varför inte julmaten?

2019 Trediberri Dogliani ”Bricco Mollea”

Så sent som 2012 startade vinmakningen hos den lilla producenten Trediberri. Detta efter att tre partners år 2008 gått samman och investerat 5 hektar mark i Italienska La Morra, Piemonte. En av de tre är Federico Uberto, en mycket respekterad vinmakare som bland annat jobbats för den berömda producenten Renato Ratti i 40 år. De två andra är Federicos son Nicola och Vladimiro Rombaldi.
Vingården ligger i Berri, en liten by i La Morra, vilket gav egendomen dess namn: tre från Berri.

Till detta vin odlas Dolcettodruvorna i Vicoforte som ligger i de södra delarna av Langhe. Vinrankorna är drygt 60 år gamla och druvorna jäser på betongfat för en lättare finish. 2019 är första året Trediberri producerar Dolcetto och det är ett josigare vin än Barolovinerna de är kända för, gjort för att drickas ungt och svalt.

 

2019 Pranzegg Vino Rosso Leggero

Martin Gojer är en ung vinmakare som 2008 tog över släktens vingård och ställde om till biodynamiskt vinmakande. Vingården är enbart 3 hektar stor och ligger i Alto Adige, en region i norra Italiens Sydtyrolen.
På Pranzegg arbetar man huvudsakligen med lokala druvor och vinodlingarna sköts enligt biodynamiska principer. I vinkällaren sker arbetet med låg intervention med spontanjäsning, lång maceration av de röda vinerna och lagring i stora träfat eller betongfat. Avslutningsvis tillsätts sulfiter i begränsad omfattning och vinet buteljeras utan filtrering.

I detta vin får druvorna Vernatsch och Lagrein macerera kort och därefter får vinet mogna på betongfat. Det är ett mycket lätt och klart rött vin med en initial angenäm jästton som följs upp av massvis med röda bär och en väldigt lätt tanninstruktur.

 

2018 La Vinyeta Heusss

DO Emporda ligger i nordöstra hörnet av spanska Katalonien och här ligger La Vinyeta som består av en samling små vingårdar och olivlundar. Detta är ett ungt familjeägt företag som startade för 15 år sedan när Josep Serra köpte två gamla Carignan- och Grenache-vingårdar.

Heusss består av 55% Grenache och 45% Carignan som odlas ekologiskt. Druvorna pressas lätt och skalmacereringen är kort för att behålla fräschör. Detta är ett ärligt och naturligt vin tack vare den låga interventionen – här används endast vildjäst, inga sulfiter tillsätts och vinet är ofiltrerat. Det finns en hög aromatisk intensitet, dominerad av färska bär med subtila kryddiga toner.

 

2014 Les Clos Perdus l´Année Rouge

I södra Frankrike finns många övergivna vingårdar där det växer gamla vinrankor, som avfärdas av större kooperativ då de ligger för avsides, är för svårarbetade med maskin och helt enkelt inte anses lönsamma nog. Dessa vingårdar riktade vännerna Paul Old och Hugo Stewart sig in på 2003 och bildade Les Clos Perdus – De Förlorade Vingårdarna.

L´Année Rouge är gjord på 60% Grenache, 30% Syrah och 10% Carignan som handplockats från 3 vingårdar i Languedoc. En del av druvorna pressas och en del jäser i hela klasar. Vinet utsätts bara för en kortare skalmacerering och jäser på stålfat. Detta och det faktum att vinet inte filtreras och minimalt med sulfiter tillsätts ger ett lätt vin med fräschör och elegant textur.

 

 

Lätt & Josigt #2 innehåller en flaska av vardera vin, dvs 4 flaskor totalt samt en burk.
Artikelnummer 80439-09
Pris 799:- + pant 1:-

Beställ Lätt & Josigt #3 här!