Den efterlängtade uppföljaren till vårens mest uppskattade låda, fylld med röda viner av högsta josighet, finns äntligen i lager. Dessa viner är lätta, fräscha och dricks med fördel svalt i stora klunkar.

2018 Château de Merande – Domaine Genoux ”La Belle Romaine”

Den franska alpina regionen Savoie är en något obskyr region då det bergiga området är svårodlat, och det vin som produceras dricks upp av de många turister som besöker området.
Får du tag på en flaska hittar du ett vin av hög kvalitet som uttrycker områdets speciella förutsättningar.
Här ligger Arbin, där bröderna Genoux driver den ekologiskt certifierade biodynamiska vingården Château Mérande.
La Belle Romaine görs på Mondeuse som är en ursprungstypisk druva. Druvorna plockas för hand och skalmacerationen varar endast i 10 dagar, vilket resulterar i ett lätt vin som uttrycker terroir i första hand. Vinet görs helt utan tillsats av sulfiter.
Här finns elegant mineralitet, silkiga tanniner som samsas med blå frukt, viol och en behaglig pepprighet.

 

2019 Marcel Richaud ”BulBille”

Den passionerat livfulle Marcel Richaud är femte generationen vinodlare i Cairanne. Odlingarna är certifierade ekologiska, vinifieringen helt hantverksmässig och traditionell och vinerna kvalar lätt in som naturvin (listad hos ”Vins Naturel”).
Dottern Marie gör med BulBille sitt första egna vin, och hon vill producera lätta och fräscha viner även under heta somrar i södra Rhônes varma inlandsklimat. Vinet består av Grenache, Syrah och Cuonoise och görs till hälften med hjälp av kolsyremetoden för att behålla den där lätta elegansen och buteljeras utan tillsats av sulfit.
Ett ljusrött vin med krispig syra och toner av jordgubbar och hallon.

 

2017 Stolpman ”Para Maria”

För över 20 år sedan upptäckte Thomas Stolpman, vad han själv tyckte, den ultimata platsen för vinodling på jorden. Reslutatet blev en knappt 50 hektar stor egendom i kaliforniska Ballard Canyon. Här bidrar dimman med kalla nätter där vinrankorna får vila, medan dagarna är heta och druvorna frodas. Den kalkiga jordmånen bidrar med ytterligare fräschör i detta område som annars förknippas med svulstiga och syltiga viner. 2009 tog Peter Stolpman över den dagliga förvaltningen av vingårdarna.
I Para Maria samarbetar Stolpman med vinmakarna Ruben and Maria Solorzano. Vinet görs på 80% Syrah och 20% Petit Verdot, och druvorna skördas på natten när de har som högst fräschör. Jäsningen sker på ståltank och med hjälp av kolsyremetoden, vilket ger ett fräscht och lätt vin med toner av såväl blåbärskompott som pigga fräscha jordgubbar.

 

2018 Terre de L’Èlu ”Maupiti”

2008 tog makarna Thomas och Charlotte över 25 hektar vingård i franska Loiredalen, närmare bestämt Anjou Noir. Här ger den skifferrika svarta jordmånen stenig och mineralisk fräschör.  Visionen på egendomen att göra rena, ärliga och josiga viner utan kemikalier och tillsatser.
Maupiti är framtaget för att vara ett klunkvänligt vin, och druvsorterna Gamay, Grolleau och Cabernet Franc gör detta möjligt. Druvorna jäser i hela klasar och endast naturlig jäst används. Här finns pigg syra balanserat med massvis av josig frukt.

 

Lätt & Josigt #2 innehåller en av varje flaska, dvs 4 flaskor totalt.
Artikelnummer 79717
Pris 896:-

Beställ Lätt & Josigt #2 här!