Många av rödvinerna i vår portfölj drar drar åt det lättare hållet – lätta & josiga viner är riktiga favoriter. Men ibland kräver den där mustiga grytan ett lite större vin. Det där spöregnet ackompanjeras bäst med ett lite fruktigare och fylligare vin. Därför har vi satt ihop denna låda med 4 röda viner som utsatts för längre maceration, är gjorda på kraftigare druvsorter eller kanske skördats efter en längre mognadsperiod.
En vinlåda för dig som är sugen på röda viner som tar lite mer plats.

2016 Les Clos Perdus Corbières ”Mire la Mer”

I södra Frankrike finns många övergivna vingårdar där det växer gamla vinrankor, som avfärdas av större kooperativ då de ligger för avsides, är för svårarbetade med maskin och helt enkelt inte anses lönsamma nog.
Dessa vingårdar riktade vännerna Paul Old och Hugo Stewart sig in på 2003 och bildade Les Clos Perdus – De Förlorade Vingårdarna.

Mire la Mer består av 65% Mourvèdre, 30% Carignan och 5% Grenache som odlas på lerig och kalkrik jord. Vinet jäser delvis på ekfat och delvis på ståltank för att sedan lagras på gamla ekfat. Buteljering sker utan filtrering.
Detta är ett intensivt och muskulöst vin, ursprungstypiskt med fruktstinna druvor som mognat sent i medelhavssolen.

 

 

2017 Terroir Sense Fronteres Negre

Terroir Sense Fronteres grundades 2016, då Dominik Huber, även grundare av Terroir al Limit, förvärvade en tomt på fyra hektar som en del av ett annat förvärv. Detta område ligger i Montsant DO, trots att det bara är några hundra meter från hans vingård i Priorat DO. Vid sitt första besök var Dominik glad över att upptäcka 75-åriga Grenache-vinstockar växande i en jordmån av röd lera och sand. Fri från de strikta reglerna i Priorat satte han igång med att producera moderna, eteriska viner med anmärkningsvärd precision och renhet.

Detta vin görs på 75% Grenache och 25% Carignan som jäser i hela klasar. Denna jäsningsmetod låter vinet behålla fräschör, samtidigt som druvsorterna bidrar med mycket mogen frukt och en ordentlig tanninstruktur.

 

 

2017 Stolpman Grenache

Något som gör Stolpmans vingård unik är jordmånen som består i kalksten. På grund av denna är viner härifrån fräscha och mineraliska men samtidigt djupa och komplexa. Utöver denna jordmån som är nästintill unik i Kalifornien arbetar man här på ett speciellt sätt, där man stressar vinrankan genom att inte bevattna. Detta ger djupa rötter, små och smakrika druvor och en fräsch frukt.

Stolpmans Syrah har blivit hyllad och därför var det naturliga steget att utforska fler ”Rhône-druvor”, här Grenache. Vinet jäser till 60% i hela klasar och lagras på ekfat. Solmogna jordgubbar samsas med torkade tranbär och kryddighet i en årgång som producenten själv benämner som ”den sexigaste årgången sen första buteljeringen 2006”.

 

 

 

2017 Paolo Conterno Langhe Nebbiolo ” A Mont”

Paolo Conterno grundade Casa della Ginestra 1886, inte långt efter födseln av Barolo som vi känner det idag. Han var en av de allra första odlarna i Langhe som sålde vin direkt till konsumenterna från källaren och inte till den tidens väletablerade négociants. Han utvecklade ett lojalt följe av finsmakare, och den oberoende egendomen har blomstrat under nu fem generationer. Idag är Giorgio Conterno vid rodret i vingården, som producerar klassiska viner från Ginestra, kända för sina mörka, tanninrika och smakrika. Gårdens stil är rotad i tradition med långa macerationer och lång lagring på stora ekfat.

Nebbiolodruvorna till detta vin avstjälkas och pressas direkt efter de plockas, och vinet lagras på ekfat i ett år innan det buteljeras.
Resultatet är ett fylligt och stort vin med elegant tanninstruktur, ett mer lättillgängligt alternativ till Barolo.

 

 

 

Kralligt & Kryddigt innehåller en flaska av vardera vin.
Artikelnummer 50151-09
Pris 1080:-

Beställ här!