2017 Vins de Pedra Negre de Folls

Vins de Pedra är Marta Pedras projekt, Marta är fru till Josep Serra från vineriet LaVinyeta. Hennes lilla vingård ligger mellan maritima och kontinentala klimat i DO Conca de Barbera, som är en katalansk region norr om Tarragona. Här är jordarna kalkhaltiga och vinmakningen gynnas av många mikroklimat.

Negre de Folls är gjort av 60% Garnacha, 33% Merlot och 7% Trepat odlas enligt ekologiska metoder och vingården håller på att bli certifierat ekologisk. Druvorna som plockas för hand vinifieras med kort skalmacerering och lagras sedan på ståltank för att behålla så mycket fräschör som möjligt.
Frukten är solmogen och här finns toner av svarta körsbär, röda plommon och diskret eukalyptus.

 

 

2018 Clos de l´Elu Vin de France ”Espérance”

2008 tog makarna Thomas och Charlotte över 25 hektar vingård i franska Loiredalen, närmare bestämt i Anjou Noir. Här ger den skifferrika svarta jordmånen en stenig och mineralisk fräschör.  Visionen på egendomen att göra rena, ärliga och josiga viner utan kemikalier och tillsatser.

Espérance är gjord på Pinot d’Aunis som skördas för hand och jäser i hela klasar under 15 dagar på ståltank för att undvika för hög extraktion av tanniner. Därefter får vinet mogna till hälften på gamla ekfat, till hälften på amfora. Vinet är josigt och fruktdrivet, med en del florala och peppriga toner.

 

 

2018 Somm In The Must Zweigelt

Somm in the Must grundades av Nicolas och Pierrick 2016, båda är sommelierer med bakgrund från Londons topprestauranger. Deras mål är att tillsammans med vinmakare, främst från Österrike, skapa viner med distinkta uttryck och lyfta mindre kända druvsorter. Varje vin är en unik tolkning av en specifik druva, dess ursprung och vingården.

Här är druvan i fokus Zweigelt, en av Österrikes främsta druvsorter som är en korsning mellan Sankt Laurent och Blaufränkisch. Druvan har hög syra och tunt skal, och producerat lätta och fräscha rödviner. Dessa druvor kommer från erkända vinmakaren Bründlmayer och efter att ha handplockats får de spontanjäsa och genomgå en kort skalmacerering.

 

 

2019 Sottimano Dolcetto

Sottimano producerar viner av högsta kvalitet från tretton hektar i vinlägena Cotta, Curra, Fausoni, Pajoré och Basarin utanför byarna Treiso och Neive. Tillvägagångssättet är ett av minimal intervention och alla viner produceras på samma sätt. Detta för att skillnaden mellan olika terroir och cru ska lyftas fram – så lite som 200 meter i växtläge gör stor skillnad!

Med Bric del Salto höjer Andrea Sottimano statusen för Dolcettodruvan och här plockas druvorna från 3 olika vingårdar i byn Neive. Jäsning och maceration på skalen sker i 12 dagar följt av lagring på ståltankar. Ett vin med djup färg och rik doft av röda bär. Passar perfekt till charktallriken eller en bättre pizza.

 

 

 

Lätt & Josigt #5 innehåller 4 flaskor.
Artikelnummer 50622-09
Pris 968:-

Beställ Lätt & Josigt #5 här!